bijeenkomsten

Programma en inschrijvingsformulier najaarsbijeenkomst 2019

De najaarsbijeenkomst van de Adlib gebruikersgroep vindt plaats op donderdag 14 november 2019 in het TextielMuseum te Tilburg. U bent welkom vanaf 9.30 uur, het programma begint om 10.00 uur. Meer informatie over de locatie vindt u op de website van het TextielMuseum.

Als lid van de Adlib gebruikersgroep bent u welkom met twee personen. Voor elke bijkomende persoon en voor niet-leden vragen wij een bijdrage van 25 euro.

Opgelet, omwille van logistieke redenen is het maximum aantal inschrijvingen beperkt tot 100 personen.

Programma:

09.30 – 10.00 Ontvangst met koffie en thee

10.00 – 10.15 Welkomstwoord TextielMuseum

10.15 – 10.50 Mededelingen van het bestuur

10.50 – 11.00 Update project Linked Open Data

11.00 – 11.45 Hoe het Nationaal Militair Museum content marketing inzet voor grotere betrokkenheid van het publiek bij het museum
door Annet Ruseler (Nationaal Militair Museum) en Michiel Monté (Courante)
Annet Ruseler en Michiel Monté vertellen jullie alles over de wijze waarop het NMM zijn collectie contextueel online heeft ontsloten daar waar het publiek zoekt! Een boeiend en praktisch verhaal voor iedereen die de collectie daar wil ontsluiten waar het publiek zich bevindt.

11.45 – 12.30 De Graafgenerator en Adloan
door Bert Degenhart Drenth (Double Dig IT)

 • In de loop der jaren is allerlei functionaliteit toegevoegd aan Axiells modelapplicaties. Bijvoorbeeld specifiek voor de registratie van film, of de Rameau-thesaurus voor Franstalige gebruikers. Bert heeft een zgn graaf-generator gemaakt (Engels graph generator), die ongebruikte velden zichtbaar maakt en kan opruimen. Wat een efficiëntere, slankere applicatie op zal leveren.
 • Adloan, de uitleenmodule voor Adlib Bibliotheek, is al zo’n 10 jaar toe aan een onderhoudsbeurt, maar Axiell heeft daar geen plannen voor. Dat was één van de redenen voor Bert om een nieuwe uitleenmodule te gaan bouwen.

12.30 – 13.30 Lunch

13.30 – 14.15 Technische Show & Tell
Vier korte onderwerpen waarbij technische diepgang niet wordt geschuwd. Heeft dat niet direct uw belangstelling, dan kunt u na de lunch blijven netwerken!

 • Vaak zijn de velden die Adlib standaard toont in de lijst- en miniatuurweergave niet precies welke je wilt, hoe pas je dit eenvoudig aan? Ook is er een mogelijkheid om op schermen (naar keuze) alleen ingevulde velden te laten tonen, wat (in leesmodus) voor een veel overzichtelijker beeld zorgt op de tabbladen. Dit alles is met een paar simpele stappen in te stellen in Designer.
  door Wouter de Voogd (Stedelijk Museum Amsterdam)
 • Een zeer handige maar vaak onderbelichte functie in Adlib is het profilen van pointerfiles, waarmee “geavanceerd zoek”-vragen op te slaan en met één klik opnieuw te stellen zijn. Als praktische toepassing laat ik ook zien hoe je kan bijhouden welke werken er in een pointerfile bijgekomen/verwijderd zijn met behulp van deze profile functie, ideaal bij pointerfiles die door meerdere collega’s worden bijgewerkt. Dit alles kan een eindgebruiker met beetje kennis van “geavanceerd zoeken” zelf instellen.
  door Wouter de Voogd (Stedelijk Museum Amsterdam)
 • Automatisch de cover van een boek in Adlib weergeven, als je maar het ISBN-nummer invult. Het kan met een webcontrol-veld. Naar een idee van Shannon van Muijden van Zuiderzeemuseum, uitgevoerd door Rolf Blijleven
 • Soms wil je zien wie wanneer welke gegevens heeft toegevoegd. Is bijvoorbeeld de toestand van een object bekeken, dan wil je zien wanneer dat was en wie de beoordelaar was. Met een after-field adapl kunnen die gegevens automatisch worden ingevuld.
  door Bram Boerboom (Nederlands Openluchtmuseum)

14.15 – 14.45 Axiell Internet Server 6 en facetzoeken
door Axiell ALM Netherlands
Zonet is er een nieuwe versie van de Axiell Internet Server 6 gereleased. Eén van de leuke nieuwe features is het facetzoeken. Een overzicht van de verschillende mogelijkheden.

14.45 – 15.15 Introductie tot IIIF
door Jeroen De Meester (Musea en Erfgoed Antwerpen)
IIIF of het International Image Interoperability Framework is tegenwoordig een hot topic bij discussies over afbeeldingen, maar wat is het precies, wat zijn de voordelen en waarom zou iedereen dit moeten gebruiken? Een korte introductie.

15.15 – 15.30 Pauze

15.30 – 16.15 Mededelingen van Axiell ALM Netherlands

16.15 – 17.00 Borrel en napraten

Inschrijven is helaas niet meer mogelijk. Omwille van logistieke redenen kunnen we niet meer dan 100 personen toelaten, waarvoor onze excuses. Hopelijk zien we jullie op een volgende bijeenkomst!