bijeenkomsten

Programma Najaarsbijeenkomst 2022

Vanwege onzekerheden rond corona is de najaarsbijeenkomst 2022 wederom helaas online. Voor deelname online is iedereen welkom, ook introducé’s.Zoals altijd kun je vragen stellen in de chat, wij spelen die door aan de sprekers. Inschrijven is niet nodig, om deel te nemen klik je gewoon op deze link.

De dag voor de bijeenkomst sturen we je nog een mailtje ter herinnering, met hetzelfde linkje.

Belangrijk! We nemen deze bijeenkomst op, en publiceren de opname op ons YouTube-kanaal. Als je deelneemt en niet in beeld wilt komen, zorg dan dat je camera uitstaat.

Programma bijeenkomst 24 november 2022

9:55 ~ 10:00 Inlooptijd..
10:00 ~ 10:15 introductie en mededelingen van het bestuur
10:15 ~ 10:45 De Collectie van de Gentenaar, Linked Data en Adlib
Door Olivier Van D’huynslager, Design Museum Gent

De Collectie van de Gentenaar (CoGhent) verenigt het erfgoed van het Design Museum Gent, STAM, Industriemuseum, Huis van Alijn en Archief Gent en wil de data over dit erfgoed zo toegankelijk en bruikbaar mogelijk ontsluiten. Olivier Van D’huynslager toont ons hoe ze hiervoor gebruik maken van Linked Open Data (Linked Data Event Stream) en de nieuwe (Vlaamse) OSLO standaarden en gaat dieper in op de implementatie hiervan binnen Adlib.

10:45 ~ 11:05 Hoe beheer je 4 collecties in 1 depot? Met het StandplaatsBeheerSysteem!
Door Bram Boerboom (Nederlands Openluchtmuseum) en Tamar Bos (CC NL & Rijksmuseum Amsterdam)

In september 2021 werd het Collectiecentrum Nederland (CC NL) officieel geopend. Hier liggen de collecties van vier instellingen opgeslagen: Nederlands Openluchtmuseum, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Paleis het Loo en Rijksmuseum Amsterdam. Het beheer van de collecties vraagt nauwe samenwerking, zeker als het gaat om het standplaatsen van objecten. Afgelopen maart is daarvoor het door Axiell ontwikkelde StandplaatsBeheerSysteem (SBS) opgeleverd. In deze presentatie zullen Bram en Tamar laten zien wat het SBS is, en hoe het in de praktijk werkt.

11:05 ~ 11:25 Migreren van Adlib naar Axiell Collections
door Emiel Veld, Maritiem Museum Rotterdam

Welke stappen doorloop je? Waar loop je tegenaan, zijn er valkuilen? Hoe verliep de communicatie met Axiell? Hoe reageren gebruikers op het nieuwe programma?

11:25 ~ 11:45 Het laatste nieuws van Axiell door Rob Jacobs
11:45 ~ 12:00 Uitlooptijd…