Informatie voor sprekers

Deze informatie is bedoeld voor mensen die een presentatie geven op een bijeenkomst van het netwerk Adlib en Axiell Collections.

Voorbereidingen

Ongeveer anderhalve maand voor de dag van de bijeenkomst maken we een voorlopig programma bekend via onze website. Daarin vind je titel en uitleg bij je presentatie, in concept. Mede op grond van die informatie besluiten mensen of ze zich inschrijven voor de bijeenkomst. Wijzigingen aan het concept kun je mailen naar webmaster@adlibug.nl. Laat de uitleg-tekst niet langer zijn dan ongeveer 80 woorden.

Je presentatie

 • Voor een live bijeenkomst kun je streven naar ongeveer 30 minuten spreektijd waarvan ongeveer 5 minuten voor vragen uit het publiek.
 • Voor een online bijeenkomst is de ideale spreektijd ongeveer 20 minuten, inclusief vragen uit het publiek. Langere spreektijden zijn in overleg wel mogelijk.
  • Tip: repeteer je presentatie tenminste één keer hardop, met collega’s, huisgenoten, of desnoods je huisdier als publiek. Door hardop te repeteren krijg je een idee van de tijdsduur.
  • Tip: enthousiasme en een goede voorbereiding zijn het halve werk; neem je publiek mee met jouw interessante verhaal. Vermijd echter lappen tekst en bedenk dat je toehoorders veel minder weten over het onderwerp dan jij.
 • Zorg dat het lettertype van je powerpoint groot genoeg is voor een klein scherm of voor publiek achterin de zaal.
 • De kwaliteit van de internetverbindingen hebben we niet in de hand. Het kan geen kwaad om screenshots te maken van webpagina’s die je moet laten zien. Hyperlinks in powerpoint presentaties zijn natuurlijk wel toegestaan.
 • Voor online-bijeenkomsten houden we een korte generale repetitie, op de dag voor de bijeenkomst vanaf 14 uur. Dit doen we om na te gaan of technisch alles in orde is: je internet-verbinding, je camera en je geluid doen het naar behoren en je presentatie komt goed in beeld. Je hoeft hier dus niet je presentatie al te geven.
 • Zorg dat de laptop of de pc met je presentatie is geüpdated. Updates voor Windows zijn in Europa doorgaans beschikbaar vanaf de tweede woensdag van de maand. Vergeet dit alsjeblieft niet. Het is erg ongemakkelijk als je klaar staat om je presentatie te gaan geven terwijl Windows nog even geduld vraagt terwijl updates worden geïnstalleerd.

Voor live-bijeenkomsten

 • Remote-desktop-verbindingen naar je werk vanaf andere locaties dan normaal (je huisadres), werken vaak niet. Zorg dat je daarvan niet afhankelijk bent.
 • Zorg dat je presentatie niet afhankelijk is van afbeeldingen met een hoge resolutie. De resolutie van de beamer kan slechts 800 x 640 zijn.

Na je presentatie

 • Na de bijeenkomst maken wij een verslag. We willen graag jouw presentatie (powerpoint) in dat verslag publiceren. Daarom willen we graag een kopie van je presentatie. Die kunnen we eventueel direct op de dag zelf maken, wij hebben wel een memory-stick bij ons. Wil je liever nog wat aanpassen, mail dan daarna je presentatie naar webmaster@adlibug.nl