Ongeveer 80 mensen bijeen in De Kasteelboerderij van het Nederlands Openluchtmuseum. We zien mensen op de rug die aan tafels naar een presentatie voorin de zaal kijken, onder een gewelfd houten plafond met sfeerverlichting.
bijeenkomsten presentaties

Verslag Voorjaarsbijeenkomst 25 april 2024

Waar het voor de een he-le-maal naar Arnhem was, was het voor de ander ein-de-lijk eens op loopafstand. Het Nederlands Openluchtmuseum (NOM) in combinatie met het mooie voorjaarsweer (en natuurlijk ons programma), maakte het de reis, lang of kort, helemaal waard. Vanaf 9.30 waren er ruim 80 collectiebeheerders, registrators en andere museumcollega’s aanwezig op onze voorjaarsbijeenkomst.

Het bestuur wil naast alle aanwezigen, ook alle afwezigen bedanken voor het tonen van hun verantwoordelijkheid om er samen een veilige bijeenkomst van te maken.

De presentaties van deze dag vind je hieronder via de weblinks.

Mededelingen van het Bestuur en Welkom in het Nederlands Openluchtmuseum

Na de mededelingen van het bestuur, waarin Annemarie nog even in het zonnetje werd gezet als dank voor haar jaren inzet als penningmeester, werd de groep welkom geheten door Hubert Slings, wetenschappelijk medewerker van het NOM. Hier werden we getrakteerd op een aantal hoogtepunten in het museum, zoals de door ruim 100 vrijwilligers gerunde tram, die het museum ook nog eens beter toegankelijk maakt. Het museum staat niet voor “alleen kijken”, maar beleven met het hoofd, het hart en de handen!

Visual Search van Data Machine

Na dit warme welkom namen Michiel Monté en Annet Ruseler het woord om ons meer te vertellen over de werking van de visual search van DataMachine: een manier om je collectie te beschrijven, ontsluiten en terug te vinden. Met de visual search maak je geen gebruik van object recognition, maar van scene detection. Hierdoor wordt deze zoekmachine uitermate geschikt voor historische collecties. Je kunt foto’s op diverse manieren terugvinden, niet alleen door middel van een ingescande foto, maar ook met behulp van het negatief. De machine kan zelfs filmmateriaal in scènes verdelen en deze vervolgens matchen met het beschikbare materiaal. Een ideale tool om je eigen foto- en filmmateriaal inzichtelijk te maken en een extra (visuele) zoekingang te creëren in je data.

NDE Data Clean Team

Na de koffiepauze was het de beurt aan Nine Claassen, van het NDE Data Clean Team. Zij nam ons mee in de wereld van schone (en vervuilde) collectiedata. Hoe kom je hieraan en belangrijker: hoe kom je er weer vanaf?! Nine en de andere data cleaners van de Data Werkplaatsen staan voor je klaar. De boodschap was: voor elke vraag zoeken we samen het antwoord, zelfs als je niet weet waar je moet beginnen. Neem contact op met jouw provinciale digitaal-erfgoed-coach of datacleaner en ga van start. De presentatie werd dan ook afgesloten met “aan de bak”!

Versnellen – met subsidie. Waarom, en hoe werkt het?

Sies Vonk bood de aanwezigen nog meer opties om “aan de bak” te gaan met collectiedata en het collectiebeheersysteem. Binnen het NDE-programma Versnellen zijn er namelijk mogelijkheden gesubsidieerd je collectiebeheersysteem te upgraden. Voorwaarde voor deze subsidie is wel dat de instelling zich moet inzetten voor NDE-compatibel werken. Sies gaf uitgebreid uitleg over wat dat inhoudt. In Axiell Collections is het bijvoorbeeld al mogelijk om een koppeling te maken met de thesauri van het termennetwerk, en je erfgoeddata kan sinds kort gepubliceerd worden als linked data op data.axiell.com.

DoubleDigIT Collection Publisher, Collection Manager en API

Tijdens de lunch was er voldoende tijd om elkaar weer te ontmoeten, te genieten van de prachtige omgeving en een goed verzorgde lunch. Daarna zaten alle aanwezigen weer op tijd klaar voor de presentatie van Double Digit IT. Bert en Daan gaven een bevlogen presentatie van de nieuwe ontwikkelingen van hun team.

Ze gingen onder andere uitgebreid in op de samenwerking met DataMachine, waardoor de visual search die in de voormiddag werd voorgesteld door Michiel en Annet meteen concreet werd. Ondertussen biedt Double Digit ook hosting aan op Microsoft Azure, maar, zo bleek in de vragenronde, de database kan ook gewoon lokaal op een server worden gezet. Ga voor meer informatie vooral een kijkje nemen op de nieuwe website www.ddigit.nl.

Axiell Update – de roadmap, lopende projecten en tips en trucs

Het laatste programmaonderdeel werd traditiegetrouw verzorgd door Axiell. Zij namen ons mee in hun roadmap en gaven updates over hun projecten.

Axiell wil graag inspelen op de ontwikkelingen rondom AI, hier hebben zij een proof of concept gedaan met betrekking tot Named Entity Linking op basis van het large language model (LLM) Claude. De resultaten waren veelbelovend en de volgende stap wordt hopelijk de AI service implementeren als nieuwe (maar optionele) functionaliteit in Axiell Collections.
René benadrukte de mogelijkheid om ideeën voor nieuwe functionaliteiten te registreren via het ideeënportaal.

Een aantal features die nu op de roadmap staan zijn bijvoorbeeld een integratie met CultureConnect (een platform voor publiekstoepassingen, audiotours, plattegronden, gamification, virtual exhibitions etc), alsook met Sharepoint, de mogelijkheid om te exporteren en te importeren in XSLT formaat, de integratie van de EODEM standaard, waarmee data uitwisseling bij bruiklenen vergemakkelijkt wordt, en de mogelijkheid om direct vanuit de cloud te printen op lokale printers.

Als derde puntje deelde René nog enkele tips en tricks met het publiek. Hij toonde hoe je door het gebruiken van deep links records en zoeksets kunt delen met collega’s, dat er een mogelijkheid is om QR-codes op te nemen in documenten die je kunt genereren met een Word-sjabloon, en hoe Excel-sjablonen gelijkaardig worden opgebouwd als Word-sjablonen.

Tot slot waren er een aantal vragen binnengekomen van onze leden, deze werden dan ook uitgebreid beantwoord.

En als afsluiting mocht een bitterbal niet ontbreken!