Museum Catharijneconvent, beeld uit presentatie over objectenlijsten
bijeenkomsten

Verslag Voorjaarsbijeenkomst 31 maart 2022

Donderdag 31 maart 2022 was onze voorjaarsbijeenkomst, ook dit keer weer online vanwege de onzekerheden rond corona.

Alle presentaties zijn terug te zien op YouTube, en meteen hieronder. Onder de video op deze pagina vind je ook linkjes en andere dingen die tijdens de presentaties aan de orde kwamen.

Alle presentaties van de voorjaarsbijeenkomst 2022

Kort na 10 uur beet Dieuwke Bekker van Museum Catharijneconvent de spits af met een presentatie over objectlijsten voor tentoonstellingen. Werkwijze, afspraken en hoe het werkbaar blijft. Er kwam een vraag uit het publiek:

Chat at 10:20:26 From Esmee Heil to Everyone:
Ik ben wel benieuwd naar die handleiding, zouden jullie die willen delen achteraf Dieuwke?

Deze handleiding kun je downloaden. Daarna:

Waar hebben we het eigenlijk over? door Marco Streefkerk van de Anne Frank Stichting. Het strategisch belang van terminologiebronnen, en het opschonen van je thesaurus en je Personen & Instellingen. Hierop inhakend verscheen…

Chat at 10:46:23 From Jurgen Schetz (Stad Antwerpen Behoud en beheer) to Everyone:
Hier bij aansluitend wil ik even laten weten dat er een gratis studiedag AAT is volgende maand, meer info kan je hier vinden:

Deze studiedag vindt plaats op 3 mei te Antwerpen. De organisatie is in handen van de Universiteitsbibliotheek Antwerpen (hoofdsponsor), FARO, het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, en de redactie van de Nederlandstalige AAT. Aansluitend:

Termen koppelen aan de Cultuurhistorische Thesaurus, door Shannon van Muijden van het Zuiderzeemuseum. Haal meer uit Adlib of Collections met Excel en Fuzzylookup! Shannon maakt gebruik van het SPARQL-endpoint van RCE. Dit is de code van de query waar je mee zoekt:

PREFIX skos:<http://www.w3.org/2004/02/skos/core#>
SELECT DISTINCT ?Concept ?prefLabel ?altLabel
WHERE
{ ?Concept ?x skos:Concept .
{ ?Concept skos:prefLabel ?prefLabel . }
FILTER (lang(?prefLabel) = 'nl')
OPTIONAL { ?Concept skos:altLabel ?altLabel . }}

En nog iets:

Chat at 11:16:24 From Shannon van Muijden to Everyone:
En het filmpje van Rolf; hoe kun je ongebruikte / veelgebruikte termen opsporen in je thesaurus:

Toen was de beurt aan Ed de Heer van het Nationaal Archief, met een presentatie over het Dataset-register. Wat is het, waarom is het handig, waarom zou je er zelf bij aansluiten en hoe pak je dat aan?

Vervolgens: Achttienduizend affiches scannen en barcoderen, hoe doet je dat? door Roel Prins en Wouter de Voogd, Stedelijk Museum Amsterdam. Een kijk achter de schermen en ervaringen met Axiell Move.

Tenslotte Het laatste nieuws van Axiell door Marius Boersma. Daarbij kwam het AHA-portal ter sprake, waar je je wensen ten aanzien van Axiell Collections kwijt kunt, en waar je kunt stemmen op wensen van anderen. Er is bovendien een Yammer-groep waar je in gesprek kunt, in het Engels met mede-gebruikers van over de hele wereld.

Chat at 12:31:27 From Colinda to Everyone:
De Yammer Collections groep kan je hier joinen

We sloten af met de bekendmaking van onze nieuwe naam, en de winnaars van de bijbehorende prijsvraag. Hieronder zie je de uitslag van de enquete. Je hebt het vast al gezien bovenaan deze pagina, vanaf nu gaan we door het leven als netwerk Adlib en Axiell Collections. We zijn er reuze verguld mee! Niettemin, als iemand de naam Adlib Gebruikersgroep laat vallen, dan zullen we voorlopig nog wel onze oren spitsen.