bijeenkomsten

Programma en Inschrijving voorjaarsbijeenkomst 2015

De voorjaarsbijeenkomst van de Adlib gebruikersgroep vindt plaats op 30 april 2015 in het Van der Valk Hotel Breukelen.

Programma:

10:00 – 10:30 Ontvangst met koffie en thee

10:30 – 11:00 Mededelingen van het bestuur / financiële verantwoording

11:00 – 11:30 De toekomst van Axiell-product ontwikkeling

 • door Alex Fell, Senior Technical Operation Manager Axiell UK.
 • Alex has over 10 years experience on the EMu product and part of his role is working on the development and integration strategy for Axiell’s four products within the UK. He is also involved in the advisory board for Digital Asset Management within Axiell so can provide an update on his work in this area. He will talk about the future development strategy of Axiell.

11:30 – 12:15 Sessie 1

 • Presentatie: Persistent Identifiers in Adlib door Bert Lemmens, Packed vzw.
  In tijden waar toegang tot je collectie via het web steeds belangrijker wordt, zijn persistente URI’s een belangrijk instrument om een internaut de weg naar je collectie te latenvinden. Een persistente URI is een webadres dat steeds onveranderlijk blijft en waaraan de collectiebeheerder de beelden en data koppelt die de bewaarinstelling beschikbaar maakt. Deze sessie gaat uitgebreid in op de mogelijkheden die PIDs voor het efficiënt hergebruik van collectiedata in verschillende webapplicaties en hoe je een PID beleid technisch en organisatorisch realiseert.
 • Workshop: Rollen en Rechten door Rolf Blijleven, freelance IT-diensten voor musea.
  Rollen en rechten in Adlib is als alle beveiliging: je zou willen dat het niet nodig was, maar de realiteit dwingt je er toe. In deze workshop geven we praktische tips en overzicht over de mogelijkheden. Dat zijn er heel veel. Je kunt beveiligingen instellen op applicatie-, database-, tabblad, scherm-, zoekingang-, en veldniveau. Welke overwegingen moet je maken om te komen tot een goede strategie? Hoe houd je overzicht?
  De workshop is gericht op Adlib-applicatiebeheerders. Bekendheid met Adlib Designer is aanbevolen.

12:15 – 13:15 Lunch

13:15 – 14:00 Presentatie: iBeacon in het Groninger Museum

 • door Sietze de Jong, CEO van Tap Art, en Bert Degenhart Drenth
 • Het doel van de app is mbv Ibeacons het verbeteren van de bezoekerservaring, interactie/engagement van het publiek en de educatieve waarde met het publiek. Gedurende het bezoek hebben bezoekers via de app toegang tot informatie over het museum, de tentoonstellingen en de tentoongestelde objecten, gegevens vanuit Adlib. Tijdens een bezoek kan het museum extra/bonus materiaal ontsluiten over objecten en locatie-gebaseerde berichten sturen naar bezoekers met relevante informatie. Bert presenteert Ibeacon’s functionaliteit in combinatie met de nieuwe Collection Cloud app. Live demonstratie tijdens en na de presentatie.

14:00 – 14:45 Sessie 2

 • Presentatie: RDA Bibliotheek door Lian Wintermans van GO opleidingen
  Resource and Access Description (RDA): wat is het, waarom is het nodig, en wat ga ik er van merken? Op deze vragen zal de presentatie een – compact – antwoord geven. De nadruk ligt daarbij op functionaliteit en meerwaarde: welke vernieuwingen en verbeteringen van de dienstverlening maakt RDA mogelijk?
  Martijn van der Kaaij is zelfstandig consultant. Hij geeft al vele jaren les bij GO opleidingen, onder meer over RDA.
 • Workshop: Data Cleansing met Open Refine door Alina Saenko van Packed vzw
  Informatie over objecten verzamelen en toegankelijk maken is een van de kerntaken van een collectiebeherende instelling. Maar ongestructureerde en vervuilde data bemoeilijken vaak praktisch gebruik binnen en buiten de bewaarinstelling. Data cleaning is een arbeidsintensieve maar onvermijdelijke taak om de kwaliteit van data te verbeteren. Maar data cleaning kan voor een aanzienlijk deel geautomatiseerd worden met behulp van tools als Open Refine. Deze gratis open-source applicatie biedt uitgebreide mogelijkheden om data te Analyseren, Transformeren en Verrijken met contextuele gegevens.

14:45 – 15:15

 • Adlib 7.2 en Adlib Museum 4.5 door Bert Degenhart Drenth [?].
  belangrijkste nieuwigheden / overzicht functies in vergelijking met voorgaande versies; demo Bruikleenmodule in applicatieversie 4.5

15:15 – 15:30 Koffie en thee

15:30 – 16:30 Mededelingen van Axiell ALM Netherlands BV door Bert Degenhart Drenth

16:30 – 17:00 Borrel en napraten

Schrijf je nu snel in!

Najaarsbijeenkomst 2020 Online