nieuws workshops

Verslag workshop Thesaurus Schonen

Op 14 januari gaf de Adlib User Group de workshop Thesaurus Schonen in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Het doel van deze workshop was (en is) drieledig:
1. deelnemers werken met (een kopie van) hun eigen Adlib-applicatie, meegenomen op een laptop;
2. met persoonlijke begeleiding;
3. voor een symbolisch bedrag: 25 euro per deelnemer, inclusief lunch. Organisaties met gering budget moeten ook mee kunnen doen.

Bij deze eerste editie waren er 10 deelnemers van 7 verschillende instituten. Zoals altijd was het ervaringsniveau met Adlib zeer divers.

Begeleiders waren Reem Weda van het RKD, Inge van Stokkom van het Rijksmuseum, en Martin Beekhuis en ikzelf van de Adlib UG.

Reem beet de spits af met een presentatie over de theorie en het hoe & waarom van het fenomeen thesauri, en over de hulpbronnen die er zijn.

Daarna gaf ik een presentatie over hoe thesauri (validatiebestanden) werken in Adlib en liet ik zien welke gereedschappen en trucs je kunt inzetten bij opschoon- en invoerwerk.

Er was uitgebreid gelegenheid om in te gaan op problemen waar mensen in hun praktijk zoal tegenaan lopen. De nadruk lag op validatiebestanden, maar er was ook ruimte voor zijsprongen, zoals ‘moet ik nou over naar SQL of niet’ of ‘hoe muteer ik standplaatscontroles in bulk?’

Deelnemers gingen vanzelf ervaringen uitwisselen, er ontstonden praatgroepjes. Het werken met Adlib heeft elementen van een noodzakelijk kwaad. De samenhang tussen velden is voor veel gebruikers niet inzichtelijk. Voldoende tijd en de rust om die situatie te verbeteren is er zelden.

Die gelegenheid was er nu wel. Naar mijn idee vonden de deelnemers het prettig om eens rustig te kunnen kijken hoe dingen nu eigenlijk werken, hoe je vreemde invoer efficiënter kunt aanpakken en hoe je hoofdzaken van bijzaken onderscheidt, en hoe je vervuiling kunt oplossen en voorkomen.

Op het moment van dit schrijven zijn er al voldoende aanmeldingen voor een tweede editie. Ook zijn er plannen voor een opvolg-workshop, om te zien hoe we het geleerde in de praktijk nog verder kunnen verbeteren. Daarvoor zijn we op zoek naar locaties met een voldoende snelle internet-verbinding, zodat gebruikers van Adlib-SQL op afstand in hun applicatie kunnen werken. Suggesties zijn welkom!

Tot slot nog even dit: de workshop was mijn idee. Toen we met dat idee naar buiten kwamen kregen we onverwacht actieve hulp. Via Wouter de Voogd konden we gebruik maken van een vergaderruimte in het Stedelijk, en de hulp van Reem Weda van het RKD en Inge van Stokkom van het Rijksmuseum werd ons spontaan en belangeloos aangeboden.

Namens het bestuur van de Adlib User Group wil ik daarom iedereen voor en achter de schermen van harte danken voor hun ondersteuning.

5 gedachten over “Verslag workshop Thesaurus Schonen

 1. Rolf,
  Goed te lezen dat het zo goed ontvangen is, hierbij wil ik nogmaals onze belangstelling (2 personen) voor deze workshop naar voren brengen.
  Cor Spruit
  Streekmuseum Hoeksche Waard
  Vrgr

 2. Rolf,

  ik wil evt. wel moeite doen bij de directeur om bij ons in het museum (Heinenoord, ten zuiden van Rotterdam) de workshop te organiseren. We kunnen voor een aantal internetverbindingen zorgen.

  vrgr

  Cor Spruit
  0186-601385

 3. Ik heb mogelijk ook belangstelling voor het bijwonen van de workshop. De eerste mogelijkheid is mij HELAAS ontgaan. Zie wel een aantal voor ons heel relevante vragen langskomen.

 4. Beste Cor,
  Bedankt voor je aanbod. Voor de locatie van de volgende workshop hebben we nu één ijzer in het vuur. Wordt dat niks, dan kom ik zeker bij je terug, anders wellicht voor de derde editie.
  Kun je de naam van de tweede deelnemer doorgeven via secretaris@adlibug.nl?
  Met dank en groeten,
  Rolf

Reacties zijn gesloten.