technische tip tips

How to: Automatisch een gekoppelde PDF (of een DOC, of…) laten openen in Adlib.

Wat doet het?

  • Zoals de media-viewer in Adlib, maar dan niet met plaatjes maar met andere types bestanden.
  • Je hebt een record waaraan (bijvoorbeeld) een PDF is gekoppeld. Zodra je naar een bepaald tabblad in dat record gaat, opent automatisch de PDF.

Verwacht kennisniveau
Enige ervaring met Adlib Designer: Application Browser en Screens Manager; bekend met adapl.exe in Designer of in een DOS-prompt; vertrouwd met Windows Verkenner.

Voordat je begint

  • Het venster in Adlib waarin je beeldmateriaal ziet, maakt deel uit van de Adlib-software en is gemaakt door Adlib Information Systems (AIS). De software waarmee je PDF’s en DOC’s en andere gekoppelde bestanden bekijkt, is dat niet. AIS heeft op die software geen invloed. Dit is een zeer wezenlijk verschil. Het betekent o.a. dat de Adlib Helpdesk je niet kan helpen als je PDF-viewer zich niet gedraagt zoals je verwacht.
  • De afmeting en de plaats op het scherm van de software waarmee je PDF’s, DOC’s, etc. bekijkt, kan veranderen, doordat je die eigenschappen wijzigt (buiten Adlib) of doordat die software altijd start met dezelfde instellingen. Hoe je dit instelt valt buiten het bestek van deze tekst, maar met Google kom je een heel eind. Vanwege deze eigenaardigheid kunnen sommige gebruikers minder blij zijn met deze aanpassing.

Hoe maak je het?
Kort samengevat: het veld moet het type “application” zijn; aan een tabblad in de applicatie maak je een before-screen-adapl die dat veld opent.

In detail
1. In de desbetreffende database heb je een veld van het type application (en anders maak je dat veld aan met Adlib Designer). In Adlib Applicatie versie 3.4 (?) en 4.2 heb je bijvoorbeeld veld Referentie in de veldgroep Digitale referenties op het tabblad Nummers | Relaties.

Dit veld-type is bedoeld voor veldinhoud in de vorm [schijf][pad][bestand], bijvoorbeeld
C:\users\Fritzy\Documents\leesvoer.pdf
In Adlib verschijnt die veldinhoud onderstreept. Klik je er op, dan lanceert Windows het programma dat als standaard is ingesteld voor dit type bestand. Bijvoorbeeld voor een .PDF opent Adobe reader, voor een .doc opent Word, voor .msg opent Outlook, enzovoort. Hoe je die standaard-applicatie instelt voor een bepaald type bestand vind je hier.

2. Ga na wat het tag is van dat veld. Referentie heeft tag RF.

3. Maak een adapl met deze code:

launch(RF)

Hoe maak je een adapl: maak een tekstbestandje met deze code, noem het openpdf.ada. Het is netjes om openpdf.ada op te slaan in de adapls-map. Vervolgens moet je openpdf.ada compileren met adapl.exe. Adapl.exe woont in de map executables. Om te compileren open je een DOS-box in die map. (Ga met windows verkenner naar die map. Klik dan in de adresbalk, geef ctrl-pijltje naar links totdat je helemaal vooraan het pad staat, typ cmd[spatie] en geef Enter. In de DOS-box geef je
..\executables\adapl openpdf.ada

Die adapl wordt een before-screen adapl. Dat is een stukje code dat wordt uitgevoerd zodra je een bepaald tabblad (screen) opent. De adapl werkt op het de inhoud van het veld met tag RF, op record-niveau. Je hoeft dus niet het tabblad te nemen waar dat veld in staat, het mag ook een ander tabblad zijn.

4. In Adlib ga je naar een record, en naar het gewenste tabblad. Met CTRL-ALT-S vind je de naam van het tabblad (=het ‘screen format’, in Adlib-jargon), bovenin, bijvoorbeeld ..\screens\numbers.fmt.

5. In Adlib Designer, open de screens manager op de map screens, geef rechtermuisklik op numbers.fmt, en kies Eigenschappen. Dan opent een venstertje zoals hiernaast. How to Auto launch PDF

6. Klik de button rechts naast het veld Before screen adapl, ga naar je adapl-map en kies openpdf.bin. In het veld komt nu te staan (dus zonder .bin!):

../adapls/openpdf

7. Sluit het venster met de schermeigenschappen en sla je wijzigingen op in de screens manager.

Als je nu Adlib opnieuw opstart, naar een record gaat met RF ingevuld en je gaat naar Nummers | Relaties, wordt de PDF die je in RF staat, automatisch geopend.

De grootte van Adobe Reader kun je zelf instellen en laten onthouden door Adobe reader. Hoe dat moet, verschilt sterk per versie Adobe Reader. Google biedt hier uitkomst. Voor DOC-, WAV, MP3 en andere bestanden worden andere programma’s gelanceerd, ook dan is Google de aangewezen weg.