technische tip tips

pointerfile(s) snel ophalen in Adlib, een alternatieve methode

Ik wilde jullie een simpele methode uitleggen om snel een al bestaand pointerfile in Adlib op te halen, waar je het nummer al van weet.

Deze methode gaat, zeker bij grote hoeveelheden pointerfiles in de lijst, nu behoorlijk langzaam via de standaard pointerfile-lijst.

Ga in “objecten in eigen bezit” (of andere dataset) naar de selectietaal met knop (knop kan er in andere applicatie anders uitzien):

1

Tik daar in de zoekzin  “pointer” in gevolgd door het pointerfilenummer (bv ‘pointer 567’) dat je op wilt halen en druk op enter:

2

 

De pointerfile wordt meteen opgehaald en als “set” onderin getoond, inclusief het aantal treffers (het aantal objecten dat via de pointerfile is geselecteerd):

3

Dubbelklik op de set of druk op de entertoets en de selectie werken van de pointerfile wordt geladen, precies gelijk als je ze uit de lijst had geselecteerd. Razendsnel!

Je kan zo ook een paar pointerfiles klaarzetten die je gedurende de dag wil gaat gebruiken:

4

Aandachtspunten:

  • Let wel goed op dat je het juiste pointerfile nummer gebruikt, je ziet met deze methode niet meer de beschrijving van de pointerfile die je normaal wel ziet in de lijstpresentatie.
  • Je moet ook rechten hebben de pointerfile aan te roepen, anders volgt een foutmelding.
  • De ‘sets’ zijn een momentopname. Indien je tussentijds records uit een pointerfile haalt of toevoegt terwijl ze hier bij “sets” al opgehaald zijn, moet je de betreffende pointerfile  voor de zekerheid wel opnieuw ophalen via bovenstaande methode anders is de getoonde “set” niet meer up to date (aantal treffers klopt dan niet meer, zie hieronder). Dit geldt dus alleen als de inhoud van de pointerfile is gewijzigd.

5

Succes en groet,

Wouter de Voogd

Stedelijk Museum Amsterdam

Senior Functioneel Beheerder / Senior Functional Manager