bijeenkomsten

Programma en inschrijvingsformulier najaarsbijeenkomst 2018

De najaarsbijeenkomst van de Adlib gebruikersgroep vindt plaats op donderdag 8 november 2018 in de Koninklijke Bibliotheek Den Haag. U bent welkom vanaf 9.30 uur, het programma begint om 10.00 uur. Meer informatie over de locatie vindt u op de website van de Koninklijke Bibliotheek.

Als lid van de Adlib gebruikersgroep bent u welkom met twee personen. Voor elke bijkomende persoon en voor niet-leden vragen wij een bijdrage van 25 euro.

Programma:

09.30 – 10.00 Ontvangst met koffie en thee

10.00 – 10.45 Mededelingen van het bestuur

10.45 – 11.00 Welkomstwoord Koninklijke Bibliotheek

door Lucinda Jones

11.00 – 11.45 Adlib+Elvis: een DAM-systeem voor het Nederlands Openluchtmuseum

door Bram Boerboom
Het is erg fijn als een Digital Asset Management-systeem je een hoop werk uit handen kan nemen. Met 500.000 oude beeldbestanden op verschillende plekken en tussen de 150.000 en 250.000 nieuwe collectiefoto’s op komst is automatisering geen overbodige luxe. Maar waar moet je aan denken als je je nieuwe DAM-systeem wil laten praten met je ‘oude’ collectiemanagementsysteem? Wat doe je met de oude beeldregistratie die in de afgelopen 15 jaar met veel handwerk en door veel verschillende handen is opgebouwd? Registrator en applicatiebeheerder Bram Boerboom van het Nederlands Openluchtmuseum deelt zijn ervaringen.

11.45 – 12.30 Rechten op objecten in het Anne Frank Huis

door Lotte Baltussen en Caecilia Thoen
Het rechtentabblad in Adlib herzien was één van de opdrachten binnen de nieuwe digitale strategie voor het Anne Frank Huis. Van elk object moet inzichtelijk zijn welke rechten er op rusten en of het gebruikt kan worden in uitingen van de Anne Frank Stichting en/of door derden.
Waarom is dit zo belangrijk? Programmamanager Lotte Baltussen en senior collectiebeheerder Caecilia Thoen leggen het uit, geven een kijkje in de keuken, en vertellen hoe ze tot het uiteindelijke rechtentabblad zijn gekomen.

12.30 – 13.30 Lunch

13.30 – 14.15 Technische Show & Tell – of netwerken!
Drie korte onderwerpen waarbij technische diepgang niet wordt geschuwd. Heeft dat niet direct uw belangstelling, dan kunt u na de lunch blijven netwerken!

 • Aanpassingen in Adlib om zilvermerken als thesaurusterm te kunnen gebruiken
  Adlib biedt mogelijkheden om opschriften en merken van voorwerpen in te voeren. Met deze aanpassingen kunnen ingevoerde merken nu als thesaurusterm worden hergebruikt.
  door Arno van Os
 • Hoe zie ik welke termen in mijn thesaurus helemaal niet in gebruik zijn?
  Met Link Overzicht in Adlib+SQL is dat nog best veel werk. Met Adlib Designer, een XSLT-sheet, SQL Management Studio en een editor kan het in een uurtje.
  door Rolf Blijleven
 • Aan de slag met het Adlib tagged-formaat in Excel
  Het Adlib tagged-formaat omzetten naar Excel (en omgekeerd) met één druk op de knop
  door Michiel Demaeght

14.15 – 15.00 Linked Open Data toegepast

door Ivo Zandhuis en Judith van Gent
In Amsterdam hebben zes erfgoedinstellingen het initiatief genomen de metadata over hun collecties als Linked Open Data beschikbaar te stellen, geheel volgens de principes van Netwerk Digitaal Erfgoed. In dit project, onder auspiciën van Stichting AdamNet, zijn verschillende websites gemaakt die van deze data gebruik maken. We laten enkele van deze voorbeeldtoepassingen zien en vertellen hoe we de metadata van het Amsterdam Museum konden uitvoeren uit Adlib. Dat is in sommige opzichten nog vatbaar voor verbetering, dus tenslotte vertellen we hoe we deze verbeteringen gaan doorvoeren.

15.00 – 15.15 Pauze

15.15 – 16.00 Mededelingen van Axiell ALM Netherlands

16.00 – 17.00 Borrel en napraten

Schrijf je nu snel in!

Selecteer een geldig formulier