Programma en inschrijvingsformulier voorjaarsbijeenkomst 2020

Annulatie voorjaarsbijeenkomst

Beste leden van de Adlib Gebruikersgroep,

Vanwege de regeringsmaatregelen rond het Coronavirus zijn we helaas genoodzaakt om onze voorjaarsbijeenkomst op 26 maart te annuleren.

De najaarsbijeenkomst zal plaatsvinden op dinsdag 17 november, ook in Motel Breukelen.

Meer informatie over het programma volgt binnenkort.

De voorjaarsbijeenkomst van de Adlib gebruikersgroep vindt plaats op donderdag 26 maart 2020 in Van Der Valk Hotel Breukelen. U bent welkom vanaf 9.30 uur, het programma begint om 10.00 uur. Meer informatie over de locatie vindt u op de website van Van Der Valk.

Als lid van de Adlib gebruikersgroep bent u welkom met twee personen. Voor elke bijkomende persoon en voor niet-leden vragen wij een bijdrage van 25 euro.

Programma:

09.30 – 10.00 Ontvangst met koffie en thee

10.00 – 10.35 Mededelingen van het bestuur

10.35 – 10.45 Update project Linked Open Data
door Ivo Zandhuis (Consultant Cultural Heritage & ICT)

10.45 – 11.30 Invulboek Objecten
door Livia Snauwaert (Erfgoedconsulent Vlaamse overheid)
Het Invulboek Objecten is een online handboek met beschrijvingsregels of richtlijnen voor het documenteren van cultureel erfgoedobjecten in een collectiebeheersysteem. Het handboek is een grondige herwerking van het oude MovE-invulboek en vertrekt vanuit de SPECTRUM 5.0 Collection Management Standard. Het Invulboek maakt nu deel uit van de Cultureel Erfgoed Standaarden Toolbox (CEST) en wordt beheerd door een sectorale redactieraad, getrokken door het Vlaams Departement Cultuur, Jeugd en Media en Meemoo (Vlaams instituut voor het archief). Dankzij het wiki-formaat kan de hele erfgoedsector eraan meewerken. Livia Snauwaert, Vlaams erfgoedconsulent en trekker van het Invulboek Objecten, laat zien op welke manier dit mogelijk is.

11.30 – 11.45 Bibliotheekcollecties in het netwerk: een update
door Jasper Faase (Teamleider uitgeversrelaties & collectievorming, Koninklijke bibliotheek) of Roosmarijn de Groot (Coördinator Dataservices & Digitale Collectievorming, Koninklijke Bibliotheek)
Hoe kunnen we als Nationale Bibliotheek helpen om  kleine bibliotheekcollecties beter zichtbaar maken in (inter)nationale zoekplatforms zoals WorlCat? De KB probeert in het kader van Netwerk Digitaal Erfgoed antwoord te vinden op deze vraag. Graag geven we inzicht in waar we als KB staan en hoe we als Nationale Bibliotheek naar de verre en minder verre toekomst kijken.

11.45 – 12.30 RKDartists: linked, open en data
door Arne Wossink (Informatiespecialist bij RKD)
Met bijna 250000 records over kunstenaars is RKDartists een onmisbare bron van informatie voor iedereen die in Nederlandse kunst geïnteresseerd is. Via RKDexplore was deze database al goed toegankelijk, maar sinds kort is RKDartists ook als linked open data beschikbaar. Deze presentatie belicht de keuzes die daarbij gemaakt zijn: welke gegevens komen beschikbaar, hoe zijn ze ontsloten, onder welke licentie en wat betekent dit voor de ontwikkeling van RKDartists in de toekomst?

12.30 – 13.30 Lunch

13.30 – 14.30 Technische Show & Tell
Drie korte onderwerpen waarbij technische diepgang niet wordt geschuwd. Heeft dat niet direct uw belangstelling, dan kunt u na de lunch blijven netwerken!

  • koppelen van Adlib data aan de EBSCO Discovery Service EDS
    door Gaspar Benedek en Joost Njio (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten)
    We hebben onze Adlib bibliotheek collectie aan een Federated Zoekmachine van EBSCO gekoppeld. Technisch gezien moest het gewoon kunnen, maar het was alles behalve makkelijk, we willen graag onze leerpunten van het proces met jullie delen.
  • Nóg geavanceerder zoeken en vinden: select-adapls
    door Rolf Blijleven (freelancer IT-diensten voor musea)
    Zoek je alle records met meer dan één occurrence van een bepaald veld? Of alle records waarvan de bovenste occurrence van de plaatjes leeg is? Of wil je in objectrecords de meest recente bruikleen altijd bovenin zien? Dat, en nog heel veel meer, kan allemaal met select-adapls.
  • van een exceltabel een geavanceerde zoekopdracht maken
    door Wouter de Voogd (Stedelijk Museum Amsterdam)
    Stel dat je een (oude) Adlib export in Excel hebt liggen of een losse lijst met objectnummers of vervaardigers. Ik laat zien hoe je die lijst met een paar simpele stappen kan omzetten naar een Adlib geavanceerd zoeken opdracht zodat je daarvan bv een pointerfile kan maken. Ook te gebruiken binnen Adlib als je resultaten van de ene dataset in Adlib (bv kunstenaars) als zoekopdracht in de andere dataset wilt gebruiken (bv collectie).
  • Collectie nu op zaal: interface voor vrijwilligers
    door Wouter de Voogd (Stedelijk Museum Amsterdam)
    Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft een interface binnen de al bestaande Adlib Internet Server (AIS) ontwikkeld zodat de vrijwilligers en leeszaalbezoekers op een eenvoudige manier informatie van kunstwerken die nu op zaal zijn kunnen opvragen, ook via het nieuwe facet zoeken in AIS.

14.30 – 15.15 Adlib API party
door Shannon Van Muyden (Zuiderzeemuseum) en Hans Ruedisueli (Bureau Jorwert)
Je kunt de Adlib API gebruiken om je eigen website te bouwen gebaseerd op jouw Adlib database(s). Maar wist je dat je hem ook kunt gebruiken om afbeeldingen via Adlib op te slaan in een extern DAM systeem? Of dat je je er een live presentatie op schermen in je tentoonstelling mee kunt inrichten? Hoe we dit hebben gedaan en hoe de gezamenlijke website www.zuiderzeecollectie.nl is ingericht lichten we graag toe in een kleine Adlib API party!

15.15 – 15.30 Pauze

15.30 – 16.15 Mededelingen van Axiell ALM Netherlands

16.15 – 17.00 Borrel en napraten

Aangezien de voorjaarsbijeenkomst geannuleerd is vanwege de regeringsmaatregelen rond het Coronavirus, is het niet langer mogelijk om in te schrijven.

Scroll naar boven