De voorjaarsbijeenkomst van de Adlib gebruikersgroep vindt plaats op donderdag 26 april 2018 in Het Nieuw Instituut te Rotterdam. Vanaf 10 uur kunt u zich aanmelden aan de entree van het museum. Meer informatie over de locatie vindt u op de website van Het Nieuwe Instituut.
Als lid van de Adlib gebruikersgroep bent u welkom met twee personen. Voor elke bijkomende persoon en voor niet-leden vragen wij een bijdrage van 25 euro.
Programma:
09.30 – 10.00 Ontvangst met koffie en thee
10.00 – 10.15 Welkomstwoord Het Nieuwe Instituut
door Jacoline Bodewes en Evelien Dekker, Het Nieuwe Instituut
10.15 – 11.00 Linked open data en Adlib
door Judith van Gent, Hoofd E-Collectie/Conservator @ Amsterdam Museum
Adamlink is een Adamnet project, dat Amsterdamse collecties (en collecties Amsterdam betreffend) beter wil verbinden. In het kader van Adamlink heeft het Amsterdam Museum haar collectiegegevens uit Adlib als Linked Open Data gepubliceerd. Wat hebben we hiervoor gedaan en hoe kunnen andere Adlibgebruikers dit ook doen? Lees meer over dit project op de projectpagina https://www.oba.nl/actueel/adamlink.html
11.00 – 11.30 Mededelingen van het bestuur
11.30 – 12.15 Adlib Collections; verbeterd gebruiksgemak of vooralsnog ongemak?
door Chantal Perlee, Senior medewerker Documentatie & Onderzoek @ Centraal Museum Utrecht
Om altijd en overal makkelijk toegang te kunnen hebben tot onze collectieregistratie en die door nieuwe gebruikersgroepen makkelijk en veilig te kunnen laten gebruiken, zijn wij bij het Centraal Museum sinds medio 2017 bezig met de implementatie van Collections. We geven de adlib gebruikers graag inzicht in onze werkwijze. Hoe is de implementatie tot nu verlopen? Waar liepen we tegen aan? En hoe hebben we dat opgelost? Aan de hand van user cases van zowel het Centraal Museum als een aantal geïnventariseerd bij collega instellingen die reeds gebruik maken van Adlib Collection geven we een update van waar we nu staan.
12.15 – 13.15 Lunch
13.15 – 14.00 Bereik de wereld via Wikimedia
door Arne Wossink, Project Manager @ Wikimedia Nederland
Collecties delen met Wikimedia betekent collecties delen met de wereld. Dat komt omdat Wikipedia, Wikimedia Commons en Wikidata wereldwijd een miljoenenpubliek hebben. Steeds meer erfgoedinstellingen stellen daarom hun digitale collecties via Wikimedia beschikbaar voor hergebruik. Maar waar moet je collectie aan voldoen? En hoe upload je je collectie naar Wikimedia? Leer de do’s en don’ts en ga naar huis met eerste stappen die je direct kunt doen om de wereld ook met jouw collectie te laten kennismaken.
14.00 – 14.45 Bouwen aan de nationale digitale (museum)bibliotheek
door Roosmarijn de Groot, Domeincoördinator Erfgoedbibliotheken @ Koninklijke Bibliotheek Den Haag
In het beleidsplan van de Koninklijke Bibliotheek is te lezen dat zij in samenwerking met haar netwerkpartners bouwt aan de totstandkoming van de nationale digitale bibliotheek. De afgelopen jaren ontwikkelde zij de Nationale Bibliotheekcatalogus (bibliotheek.nl) voor openbare bibliotheken en Delpher in samenwerking met de universiteitsbibliotheken. Maar wat doet de KB voor musea en archieven met bibliotheekcollecties? Roosmarijn licht toe wat de KB de afgelopen jaren heeft gedaan, wat de toekomstplannen zijn en hoe musea kunnen aanhaken.
14.45 – 15.00 Pauze
15.00 – 16.00 Mededelingen van Axiell ALM Netherlands
16.00 – 17.00 Borrel en napraten
Schrijf je nu snel in!
Selecteer een geldig formulier