De najaarsbijeenkomst van de Adlib gebruikersgroep vindt plaats op 10 november 2016 in het TextielMuseum in Tilburg. Vanaf 10 uur kan u zich aanmelden aan de entree van het museum. Meer informatie vindt u op de site van het TextielMuseum. Tijdens de middagpauze is er de mogelijkheid om het TextielMuseum te bezoeken. Tot 20 november loopt nog de tentoonstelling ‘Pop Art Fabrics & Fashion, van Warhol tot Westwood’
Toegang voor leden van de Adlib gebruikersgroep is gratis. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 25 euro.
Programma:
10.00 – 10.30 Ontvangst met koffie en thee
10.30 – 10.45 Mededelingen van het bestuur
10.45 – 11.15 Adlib in het TextielMuseum
door Guus Boekhorst van het TextielMuseum
Het TextielMuseum stapte onlangs over van een eigen server naar de Adlib Cloud. Hoe ging dat in zijn werk en wat zijn de ervaringen met het nieuwe platform?
11.15 – 11.30 Sjablonen in Adlib – word of xslt?
discussie met Axiell ALM Netherlands
Axiell pleit al jaren voor het gebruik van xslt-sjablonen voor het exporteren van metadata uit Adlib. In de praktijk blijkt dit echter niet zo handig te zijn. Wat zijn de voor- en nadelen van xslt? En van wordsjablonen? Axiell ALM Netherlands antwoordt op jullie vragen.
11.30 – 12.00 Koppelingen met Adlib of Avonturen in de API-jungle
door Wouter de Voogd en Rolf Blijleven
Allerlei collega’s en bezoekers, in persoon en online, doen iets met mediabestanden. Vandaar dat de “externe beeldbank” in opkomst is. Zo’n beeldbank kun je koppelen met Adlib. Maar hoe? Wie zo’n project oppakt, begeeft zich in een oerwoud waar IT-ers, programmeurs en projectleiders geheimtaal praten, waar de Beeldbank-stam zegt dat de Adlib-stam het probleem veroorzaakt, en omgekeerd, en waar je ook nog het wespennest Auteursrechten rustig moet zien te houden. Wouter & Rolf delen ervaringen en lessons learned.
12.00 – 13.00 Lunch en mogelijkheid tot bezoek aan het TextielMuseum
13.00 – 13.45 Adlib, GGC, Worldcat: van lokale naar wereldwijde catalogus
door Paul Jansen van OCLC
Het conversieproces van Adlib gegevens naar GGC en/of WorldCat wordt uitgelegd. Tevens worden de presentatie- en doorlinkmogelijkheden van de bezitsgegevens op het WorldCat platform getoond.
13:45 – 14:30 Linked Open Data in Rijksmuseum Twenthe
door Gemma Boon van het Rijksmuseum Twenthe
Linked Open Data schept hoge verwachtingen, maar concrete toepassingen zijn er nog maar weinig. In de museumwereld heeft Rijksmuseum Twenthe een primeur . “Digitaal door de kunstcollectie wandelen, online tentoonstellingen bekijken en direct informatie zien vanuit andere online bronnen zoals Wikipedia, RKD Artists en de Erfgoed Thesaurus. Dat is de hoogst innovatieve droom die aan het einde van dit jaar werkelijkheid wordt”, aldus de site van RMT. We zijn dan ook zeer verheugd dat projectleider Gemma Boon komt vertellen over de voor- en achtergronden van dit project.
14.30 – 15.00 SARA, a new national collections management system for the Danish Museums
door Henrik Jarl Hansen van de Deense musea
The project has as goal developing an infrastructure consisting of a national museum database with applications for registration, location control, digital asset management and geographical reference for all state and state recognized museums in Denmark. SARA is implemented in Axiell Collections and will be launched Medio December 2016 with data from almost 100 museums. More will follow during 2017. SARA will among others help to ensure a national overview of the Danish museums’ collection, increase the quality of data, ensure the data will be accessible and reusable for the museums themselves, as well as for the public via a public interface.
15.00 – 15.15 Pauze
15.15 – 16.00 Mededelingen van Axiell ALM Netherlands door Bert Degenhart Drenth
16.00 – 17.00 Borrel en napraten
Het maximum aantal inschrijvingen is bereikt. Een verslag van de bijeenkomst en de powerpoints vindt u binnenkort terug op onze website.