Externe bronnen en Persistent Identifiers

Eerlijk zullen we alles delen, ook de informatie die we registreren in Adlib. Je kunt je eigen registratie verrijken door gebruik te maken van externe bronnen, en tegelijk jezelf werk besparen. De informatie in externe bronnen hoef je immers niet zelf te onderhouden.

Wil je de informatie in je eigen records delen met de buitenwereld – dus zelf een externe bron voor anderen worden – dan zijn Persistent Identifiers een belangrijke stap. We leggen uit wat Persistent Identifiers zijn, waarom het belangrijk is om ze implementeren, en wat daarbij zoal komt kijken.

Dit bericht bevat alle weblinks bij de presentatie Externe bronnen en Persistent Identifiers, voor de Adlib Gebruikersgroep op 17 maart 2016. De Powerpoint-presentatie zelf kunt u hieronder zien. U kunt hem ook downloaden (of bekijken) via SlideShare.

Bronnen

Voorbeelden van PID’s

http://hdl.handle.net/10934/RM0001.COLLECT.6417
lost op naar
https://www.rijksmuseum.nl/nl/collectie/SK-A-2344

en

http://hdl.handle.net/11259/collection.39040
lost op naar
http://am.adlibhosting.com/amonline/details/collect/39040

PID-services

algemeen

Handle – algemeen, wijdverbreid, zie ook wikipedia
URN:NBN – via KB, vanuit de bibliotheekwereld
DataCite DOI – gericht op de academische wereld, m.n. wetenschappelijke artikelen. (DOI staat voor Digital Object Identifier)

PID-wijzer

Een voorlopige versie (0.8) is verkrijgbaar op aanvraag. Vanaf eind april 2016 is de definitieve versie verkrijgbaar via NCDD.nl, de site van de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid.

PID-services voor personen

ResearcherID – academische wereld, de facto standaard voor meting impact factor
GoogleID – Doe-het-zelf, onderdeel van Google Scholar
ORCID – non-profit PID-service vooral gericht op auteurs

Resolver-software

PID’s in Adlib

  • Blogpost van Bureau Collecties van het Rijksmuseum. De meest complete hands-on uitleg hoe je zelf een PID-implementatie in Adlib kunt maken. De adapl-code die bij deze implementatie is gebruikt komt binnenkort beschikbaar via Github.
  • Presentatie van Bert Lemmens, Packed vzw, Adlib Gebruikersbijeenkomst april 2015
  • Concept specificatie PID’s in Adlib, Packed vzw.

Overige informatie…

… is er te kust en te keur, en het is te veel om hier op te noemen. Deze zoekopdracht (voor Google) is een aardig begin als u na het bovenstaande verder wilt kijken.

Vragen en opmerkingen over dit bericht zijn uiteraard welkom!

Scroll naar boven