bijeenkomsten

Najaarsbijeenkomst 2015 Adlib Gebruikersgroep

Vandaag vond onze najaarsbijeenkomst plaats. We waren te gast in het Amsterdam Museum, de ideale locatie om onze dertigste verjaardag te vieren. Jawel, u leest het goed, de Adlib gebruikersgroep bestaat ondertussen dertig jaar. najaarsbijeenkomstDertig jaar in de informaticawereld is onvoorstelbaar lang. Dertig jaar geleden had bijna niemand een computer. Waar we nu spreken over giga- en terabytes, sprak men toen van kilobytes …

Best bewonderenswaardig dat een bedrijf als Adlib (nu Axiell voor de duidelijkheid) én zijn gebruikersgroep reeds zo lang actief zijn. Onvoorstelbaar lang, maar er zijn toch nog heel wat gelijkenissen zoals bleek uit enkele foto’s uit de archieven en uit verhalen over de helpdesk.

helpdesk
De dag werd gestart met vers gezette koffie en lekkere koekjes. Na het welkomstwoord, verzorgd door onze gastvrouw Judith van Gent, en enkele mededelingen van het bestuur (Adlib roadshow, thesaurus schonen), kwam de werkgroep Adlib Sjablonen een korte stand van zaken geven. Het was leuk om te horen dat Bert de noodzaak ziet van een optimalisatie van de manier waarop Adlib met Word communiceert (nu via C++, beter via C#). Hij benadrukte ook nog eens het belang van xslt voor het vormgeven van data uit Adlib. Ik hoop dat er wat reactie komt vanuit de verschillende gebruikers en we eindelijk nuttige sjablonen met elkaar gaan delen. Sinds maanden (jaren ?) is hiervoor plaats voorzien op onze website, maar voorlopig met weinig input…

De tweede lezing gaf een nieuwe stand van zaken van het DAMS van Musea en Erfgoed Antwerpen. Vooral de link tussen het DAMS en Adlib werd uitvoerig toegelicht. Vervolgens begaven we ons naar het museumcafé voor lekkere broodjes. Er was genoeg tijd voorzien voor een uitvoerige babbel, of wie zin had kon in het museum de tentoonstelling Amsterdam DNA of Graffiti bezoeken.

gezellige_drukte

Stephen McConnachie, voorzitter van de UK Adlib User Group gaf in de namiddag een heel boeiende presentatie over wat hij in het British Film Institute verwezenlijkt heeft met Adlib Designer en de Adlib API. Geografische locaties tonen op een google maps in Adlib? Geen probleem voor het BFI. Niet te verwonderen dat heel de zaal onder de indruk was. Ik weet zeker dat sommigen onder ons morgen gaan experimenteren met HTML-velden in Adlib (waaronder mezelf …).

Naast enkele updates over de verschillende Adlib producten (Admove, Chronozoom, CollectionCloud, OfficeConnect) was het vooral de introductie van Axiell Collection (het vroegere Clover) waar iedereen naar uitkeek. En het moet gezegd, het ziet er veelbelovend uit. Met Adlib werken in een modern html5 jasje, daar kan niemand iets op tegen hebben. Ik weet al wat ik de komende dagen ga doen …

clover

De powerpoints van de verschillende lezingen worden zo snel mogelijk online geplaatst.

We zien elkaar hopelijk weer op 17 maart 2016 in Breukelen.