Programma & inschrijvingsformulier voorjaarsbijeenkomst 2014

De voorjaarsbijeenkomst van de Adlib gebruikersgroep vindt plaats op 13 mei 2014 in het Van der Valk Hotel Breukelen.

Programma:

10.00 – 10.30  Ontvangst met koffie en thee
10.30 – 11.00  Mededelingen van het bestuur / financiële verantwoording

11.00 – 11.45: sessie 1

  • Presentatie: Copy Cataloguing door Hans Zonnevijlle, freelance Information Officer
    BookWhere is een low-cost zoek- en importprogramma voor MARC21-velden, waarmee je je titelbeschrijvingen voor je boekencatalogus kan ontlenen uit een selectie van bibliotheken wereldwijd. Het Nederlands Fotomuseum heeft dit geïntegreerd met Adlib om geautomatiseerd data te importeren. Enige kennis van bestandsbeheer in Windows én de durf om Adlib Designer te gebruiken is alles wat je ervoor nodig hebt. 
  • Workshop: Designer do’s and don’ts door Rolf Blijleven, freelancer IT-diensten voor musea
    Versies van Adlib Designer en Adlwin – mappen – record locks – testomgeving – databases, datasources, datasets – tags – de data dictionary vs screen-only tags – de object searcher – indexeren – Copy, Paste en Delete in Adlib Designer – import en export – rollen en rechten. Deze workshop staat open voor suggesties! Mail uw vragen en wensen naar rolf@rolfblijven.nl.

11.45 – 12.45: sessie 2

  • Presentatie: Persistent Identifiers in Adlib door Bert Lemmens, Packed vzw
    Unieke persistent identifiers  en links helpen om je online collecties langdurig toegankelijk te houden. Deze identifiers zorgen ervoor dat steeds op dezelfde manier naar een record kan worden gerefereerd. Het belang van deze identifiers is groot, en het is niet voldoende om als persistent identifier het Adlib-recordnummer te nemen… 
  • Workshop: Screen editor in Adlib Designer door Jeroen De Meester, voorzitter Adlib gebruikersgroep
    Via de screen editor in Adlib Designer is het mogelijk om bestaande velden te groeperen op een nieuw tabblad, of velden toe te voegen aan een bestaand tabblad. In deze workshop komen de verschillende mogelijkheden van de screen editor aan bod. 
  • Open haard: Koepels en delen, ouder – kind door Marianne Nouwen, Van Gogh Museum
    Eén van de sterke punten van Adlib is de mogelijkheid tot het implementeren van een hiërarchie, niet enkel binnen de thesaurus, maar ook binnen de ‘objecten’ of ‘bibliotheekcatalogus’. Voor deze open haard sessie zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. In een gemoedelijke sfeer wordt er dieper op dit thema ingegaan.

12.45 – 13.45  Lunch

13.45 – 14.30: sessie 3

  • Presentatie: Kunstenaarsboeken in Adlib door Suzanna Heman, Stedelijk Museum Amsterdam
    Afgezien van het probleem wat precies een kunstenaarsboek is, kan ook de beschrijving  ervan problematisch zijn. Tot voor enkele jaren werden de kunstenaarsboeken van het Stedelijk Museum beschreven in Adlib Bibliotheek. Maar, omdat het collectie betreft, schiep dat vaak verwarring en is besloten ook deze werken voortaan te beschrijven in Adlib Museum. Problemen en oplossingen komen naar voor in deze presentatie.
  • Workshop: Adlib en Pivot door Jeroen De Meester, voorzitter Adlib gebruikersgroep
    Pivot is een Microsoft Silverlight applicatie die het visualiseren en analyseren van een grote hoeveelheid data eenvoudiger maakt op een krachtige, informatieve en leuke manier. In deze workshop wordt aan de hand van gegevens uit Adlib, de kracht van deze applicatie getoond.

14.30 – 15.15: sessie 4

  • Presentatie: Digitaliseren van museale boeken, door Heide Warncke, bibliotheek Ets Haim
    Bibliotheek Ets Haim is de oudste nog functionerende Joodse bibliotheek ter wereld. De bibliotheek herbergt 25.000 werken in het Hebreeuws en andere talen, waaronder ruim 500 prachtige manuscripten. Twee jaar geleden werd gestart met catalogiseren en digitaliseren van de collectie. Uitvoerend bibliothecaris Heide Warncke vertelt hoe dit project is aangepakt en welke ervaringen daarbij zijn opgedaan.
  • Workshop: SDI in Adlib door Mark den Elzen, Adlib Information Systems
    Tijdens de brainstormsessie met betrekking tot de bruikleenmodule kwam naar voor dat het nu reeds mogelijk is in Adlib om ‘alerts’ te krijgen door gebruik te maken van SDI (Selective Dissemination of Information). In de praktijk is het echter niet zo eenvoudig om dit werkend te krijgen. In deze workshop voor gevorderden komen de verschillende stappen aan bod die je hiervoor moet nemen, alsook de mogelijkheden en voordelen.

15.15 – 15.30  Koffie en thee

15.30 – 16.30  Mededelingen van Adlib Information Systems door Bert Degenhart Drenth

16.30 – 17.00  Borrel en napraten

 

Scroll naar boven