Hieronder vindt u het verslag van de brainstormsessie met betrekking tot de Adlib bruikleenmodule van 22 januari. De bedoeling is dat we dit grondig bekijken samen met AIS:
Eén belangrijk element kwam steeds weer naar voor, met name het gebrek aan enige vorm van workflow, meer specifiek het gebrek aan overzicht en het gebrek aan alerts.
Overzicht
Binnen Adlib is het heel moeilijk om het overzicht te bewaren, niet alleen in de bruikleenmodule, maar ook in de andere modules is het niet vanzelfsprekend om in één oogopslag de informatie te verkrijgen die nodig is.
Het overzichtscherm zou veel flexibeler moeten zijn en je zou er in moeten kunnen schrijven. Een dergelijk excel-style overzicht wordt voorzien in het toekomstige Axiel ALM-pakket, dus de kans is klein dat dit voor het huidige Adlib gerealiseerd wordt.
Ook de mogelijkheid tot data-analyse en data-visualisatie zou een meerwaarde zijn. Nu is het niet eenvoudig om overzichtelijke rapporten te trekken uit Adlib, hoewel hier zeker vraag naar is.
Alerts
Iedereen mist het feit dat Adlib geen alerts geeft bij het aflopen van een bruikleen, bij het verstrijken van een termijn, … Terecht kwam echter de opmerking dat de manier waarop je herinnerd wil worden, vaak heel persoonlijk is (notifier, mail, enkel binnen Adlib, …). Ook de vraag welke alerts er noodzakelijk zijn, is sterk persoon/instituut gebonden. Het is dus onmogelijk om dit Adlib out-of-the-box te laten doen.
Alerts binnen Adlib zijn echter nu reeds mogelijk via het maken van geautomatiseerde pointerfiles via SDI. Zo heeft Museum Catharijneconvent een SDI die in actie schiet bij alle nieuwe bruiklenen, bij de invoer van alle nieuwe boeken, … SDI maakt het voor een instelling mogelijk om die waarschuwingen in te stellen die voor hen noodzakelijk zijn. In combinatie met ADAPL is dit een heel krachtig instrument.
MAAR, momenteel wordt de kracht van SDI onderbenut. Weinig instellingen slagen er in om dit werkende te krijgen. AIS heeft wel een handleiding opgesteld, maar een HOW-TO die stap voor stap uitlegt hoe je te werk moet gaan, is een vereiste.
Aan Adlib wordt, naast een How-to, gevraagd of het mogelijk is deze procedure te vereenvoudigen en meer ondersteuning te geven (vb bij nieuwe installaties dit onmiddellijk laten installeren.
SDI wordt nog krachtiger als het mogelijk zou zijn om WORD-sjablonen te laten invullen via SDI. Ook dit wordt aan AIS gevraagd, samen met het voorzien van een workshop op één van de volgende bijeenkomsten van de Adlib gebruikersgroep.
Varia
- Het exporteren van meerdere occurrences naar excel blijft een probleem. Is het niet mogelijk dat deze occurrences automatisch in één cel komen te staan in excel met een scheidingsteken. Bij veldengroepen moet de informatie van de hele veldengroep in de cel terecht komen.
- In sommige applicaties is niet de mogelijkheid voorzien om sjablonen aan te maken bij inkomende bruiklenen. Ook het loskoppelen van instelling en contactpersoon is niet aanwezig in veel applicaties … de aanpasbaarheid van Adlib is zowel zijn grote kracht als zijn zwakte: elke instelling beschikt over een verschillende versie van Adlib (zelfs als er niets aangepast is), hetgeen vaak voor verwarring zorgt.
- Is het mogelijk om een logboek bij te houden van elke aanpassing die gebeurt in Adlib Designer?
Fijn om dit verslag te lezen en te weten dat meerdere Adlib-gebruikers oplossingen zoeken voor hun bruikleenverkeer.
Wij zouden graag starten met het registreren van onze tijdelijke tentoonstellingen in Adlib (+ alle inkomende bruiklenen niet behorende tot onze collectie). Eén van onze grote problemen is het exporteren van de data van de werken gekoppeld aan eigenaar met contactgegevens (data uit verschillende databanken ‘objecten’ en ‘personen en instellingen’). Volgens Adlib zou dit mogelijk zijn met een specifieke adapl maar dan wel enkel naar Word.
Heeft iemand hier ervaring mee? Of zouden we dit “gezamelijk” kunnen laten ontwikkelen?
Alvast dank voor de reacties!
Beste Barbara,
dit is zeker een interessante vraag, maar ik vrees dat hier slechts weinig mensen gaan reageren. Ik stel voor dat je deze vraag stelt op onze LinkedIn-pagina voor een groter bereik: http://www.linkedin.com/groups/Axiell-ALM-previously-AdlibCalmMimsy-972077
Met vriendelijke groet,
Jeroen